SKIDISKABA Lastenlaulukilpailu

SKIDISKABA

                               

Barnens Skidiskaba

Alla Borgåskolbarn på klasserna 4-6 kan delta i den traditionella sångtävlingen Skidiskaba®.

Under vecka två ordnas uttagningar i de lokala lågstadieskolorna. Trettio sångare går vidare till semifinalen 3.2.2019 kl 14.00 i Pääskytien koulus auditorium.

Från semifinalen går de tio bästa vidare till final. I den uppträder deltagarna tillsammans med ett band och sjunger i förväg avtalade låtar samt en låt de själva valt. Finalen arrangeras på kulturhuset Grand 3.3.2019 kl 16.00.

Priser

Skidiskaba ger alla den upplevelse det är att lyckas. Tävlingens bästa belönas med fina priser. Vinnartrion får fina pokaler och dessutom får segraren 200 euro, tvåan 100 euro och trean 50 euro. Också publikfavoriten och bandets favorit premieras med 50 euro.

Tidigare års vinnare kan inte delta i tävlingen.

Uttagningarna i skolorna

I uttagningstävlingarna i skolorna får du sjunga en vers ur den uttagningslåt du valt. Du får ha noter och text framme.

Uttagningslåtar:

  • Petri Laaksonen: ”Täällä Pohjantähden alla” ( Musiikin aika 3-4 s.198)
  • De Marsan: ”Lintu” ( Musiikin aika 3-4 s. 141)
  • Teddybjörnen Fredriksson; Da capo 3-4 s.159
  • Ingemar Olsson, “Sköna människor” (Da capo 5 s. 10 )
  • Lennon-Mccartney: Yesterday (Da capo 5 s. 38 ja Musiikin maailma s. 243)

Som uttagningsdomare fungerar två medlemmar i Lions Club Porvoo-Borgå. Meddelande om vilka som går vidare till semifinal ges samtidigt till alla skolor vecka 3. Resultatet finns då också på webbsidan: Skidiskaba.com.

Valet av låt

Den som utses till final gör klokt i att välja en låt som hon/han kan och tycker om. Man skall lära sig sången bra, för det ger säkerhet åt framträdandet och minskar nervositeten.

En låt som låter bra utan musik fungerar säkert också med pianoackompanjemanget i semifinalen.

Det lönar sig att sjunga flitigt före tävlingen. Inför finalen är det bra att uppträda ofta för släkt och vänner för att samla erfarenhet.

Juryn fäster störst vikt vid själva sångframförandet och mindre vid scenuppträdandet. Ett överdrivet uppträdande skall undvikas.

Semifinal och final

I semifinalen tävlar 30 sångare. Man sjunger en fritt vald låt (finskspråkig eller svenskspråkig) till pianoackompanjemang. Samma låt sjungs som andra tävlingslåt i finalen.

I finalen deltar 10 sångare. I den sjunger man två bitar. Den ena väljs från listan på obligatoriska låtar och den andra är den fritt valda låt man framfört i semifinalen. För ackompanjemanget svarar ett band under Arja Pajus ledning.