SKIDISKABA Lastenlaulukilpailu

HAASTATTELUT

                               

2010

2009
                               

Ira Saarinen, Skidiskaban yleisön suosikki 2010

”Koivunen teki hevariksi, Abreu poppariksi.”

Vaikka Ira Saarinen osallistui Skidiskaban karsintoihin kolmena vuotena peräkkäin, hän ei päässyt kuitenkaan jatkoon ennen kuin vasta viimeisen vuoden kilpailussa. Tuolloin finaalipaikka aukesi ja Ira nousi yleisön suosikiksi.

– Ei se maailma siihen kaadu, vaikka karsinnoista ei pääsisikään läpi. Rennosti vaan, aina kannattaa kokeilla, Ira kannustaa uusia osallistujia.

Ira oli kotona unohtanut ilmoittaa olleensa karsinnoissa ja tieto semifinaaliin pääsystä tulikin perheelle täytenä yllätyksenä.

Ira innostui laulamisesta seurattuaan 6-7-vuotiaana Lilla Melodifestivalen:ia Ruotsin televisiosta. Ira matki muun muassa Ari Koivusta ja Anna Abreuta pitkään ennen kuin uskoi äitinsä neuvoa siitä, että pitää olla oma tyyli laulaa.

Sanat hukassa päivää ennen semifinaalia

Ira harjoitteli paljon muilla lauluilla ja se olikin kostautua kilpailussa. Vielä päivää ennen semifinaalia eivät kaikki kilpailukappaleiden sanat olleet muistuneet mieleen. Vapaavalintainen biisi oli äidin ehdotus ja hieman eri tyylilajia kuin Celine Dion, Stevie Wonder ja Michael Jackson, jotka ovat tällä hetkellä Iran omia suosikkeja.

Yleisön kohtaaminen ensi kertaa semifinaalissa ja pelkkä piano säestyksenä oli Iralle uusi ja haastava paikka.

– Finaalissa koko bändi luo meininkiä lavalle ja antaa enemmän tukea. Kiva ja kannustava fiilis auttoi esiintymisessä ja sain sieltä uuden kaverinkin, Ira kertoo.

Laulutunteja ja kitaransoittoa

Kilpailun jälkeen Ira on esiintynyt muun muassa sukujuhlissa, mutta kesän kohokohta oli Maarianhaminassa toukokuussa järjestetty Skolmusik 2010 -tapahtuma. Ira lauloi yhdessä kaverinsa Sofia Janssonin kanssa 500:n hengen yleisölle.

– Isä kannusti keväällä Porvoon musiikkiopiston avointen ovien päivänä laulutunneille, Ira kertoo. Koulujen alettua Ira on ottanut laulutunteja Tom Nymanin johdolla.

– Musiikkiopiston laulukoe oli paljon pahempi kuin Skidiskaban finaali, Ira hymyilee. Kitaran soiton Ira aloitti muutama vuosi sitten, mutta nyt hän keskittyy ensisijaisesti laulamiseen. Tulevaisuudessa Ira näkee työskentelevänsä jollakin tavoin musiikin parissa.

Teksti ja kuva: Ismo Henttonen